Schriftelijke vragen over COA en asielopvang Hardenberg

Meerdere fracties uit de gemeenteraad van Hardenberg, te weten VVD, Doen’22, OpKoers.Nu, CDA en ChristenUnie, hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding hiervoor zijn recente artikelen in De Stentor en het AD waarin wordt bericht over gesprekken tussen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Hardenberg over de toekomst van de asielopvang na 2026.

In de artikelen, gepubliceerd op 9 en 11 juli 2024, wordt door een woordvoerder van het COA aangegeven dat er momenteel gesprekken plaatsvinden over de verlenging van de vergunning voor de opvanglocatie in Hardenberg, die in maart 2026 afloopt. Tevens wordt gesproken over mogelijke alternatieve opvanglocaties binnen de gemeente. Dit heeft geleid tot verwarring en vragen bij de genoemde fracties.

Fractievoorzitters hebben hun verbazing uitgesproken over deze berichten, vooral gezien de onzekerheid rondom de spreidingswet en het door de raad aangenomen handelingskader voor vluchtelingen.

Voor een volledig overzicht van de vragen kunt u ze inzien via de volgende link: [schriftelijke vragen].

De fracties hopen op een snelle en duidelijke reactie van het college, zodat er helderheid komt over de toekomst van de asielopvang in Hardenberg en de mogelijke impact op de lokale gemeenschap. Transparantie en betrokkenheid van de gemeenteraad bij dit proces zijn van groot belang om onrust en onzekerheid onder inwoners te voorkomen.

Auteur: Arjen Roelofs