Luchtwassen? Hoe doe je dat?

Het techniekbedrijf Devrie is al een kleine dertig jaar bezig met de ontwikkeling van luchtwassers. Het familiebedrijf produceert deze voor de intensieve veehouderij. Dit doen zij zowel op Europese als op landelijke schaal.

Leonardo Dekker en zijn broer hebben in 2015 het bedrijf van hun vader overgenomen, hiervoor waren zij allebei al jaren in dienst. Luchtwassers werden vroeger toegepast in de industrie, in de jaren negentig kwam er vanuit de landbouw ook vraag. Dit had te maken met regelgeving rondom emissiereductie.

Hoe werkt zo’n luchtwasser?

Een luchtwasser is een machine waar water overheen gesproeid wordt. Doordat de stallucht er doorheen wordt geblazen, wordt er stof afgevangen. Als de lucht in contact komt met het water, wordt ammoniak opgenomen in het water. Op deze manier is er een afname van ammoniak in de lucht. Wanneer het water verzadigd is, wordt het overschot gebruikt als meststof en uitgereden op het land.

Volgens Dekker zijn er twee grote voordelen van luchtwassers: minder geuroverlast en fijnstof in de omgeving. Het apparaat moet wel goed onderhouden worden, stelt de directeur van Devrie. Een groot deel van de agrariërs is in de afgelopen jaren luchtwassers gaan gebruiken vanwege de strenge eisen rondom emissiebeperking.

Er zijn twee soorten luchtwassers: biologische en chemische. ‘Het hangt van je locatie af, welke je nodig hebt. Voor de natuur zorgt de chemische luchtwasser voor het hoogste rendement en voor omwonenden is een biologische combiwasser beter.’ Met de laatstgenoemde wordt ammoniak, geur en fijnstof aangepakt. Alleen ammoniak op een iets gereduceerde manier. ‘Maar over het algemeen nog voldoende om in de buurt van een natuurgebied te kunnen werken’, stelt Dekker. Het kan dus allebei gebruikt worden.

Brandveiligheid

Er worden weleens branden gelinkt aan de luchtwassers, maar volgens Dekker heeft dit te maken met beeldvorming. ‘Branden ontstaan vaak door een technisch defect. Een brand in een luchtwasser is technisch onmogelijk. Mensen zien daar het eerst rook uitkomen.’ Volgens hem kan zo’n brand ontstaan door een simpele TL-lamp tot een stopcontact. ‘In de agrarische sector wordt er gewerkt met ammoniakgassen in de stal. Met deze gassen komt er veroudering van technisch materiaal.’

Toekomst rooskleurig

‘Ik zie de toekomst van luchtwasser zeer positief in. Met de indoor systemen (ander soort systeem) worden niet de gewenste resultaten behaald en ze zijn ook niet controleerbaar.’ Hiermee doelt Dekker op het elektronisch logboek van de luchtwasser. ‘Daarmee is het voor de sector een goede oplossing, maar ook voor de controlerende instantie. Het wordt allemaal vastgelegd.’

Door Tim Everloo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *