Eindelijk kan er gemaaid worden!

Na weken met hier en daar extreem veel regenval waardoor weilanden volstrekt ontoegankelijk waren geworden voor zwaar materieel, is het eindelijk zover: de boeren kunnen weer gras maaien! Het ziet er naar uit dat we de natte moesson voorlopig achter ons hebben gelaten. De voorspellingen slaan zelfs lichtjes door naar de andere kant met droge en zonnige dagen en temperaturen die tot boven normaal kunnen oplopen. Dat doet de boeren goed, want ineens moet het gebeuren en gaan de ongeduldige agrariërs het lange gras te lijf met hun indrukwekkende machines, zoals op de foto in Lemelerveld. Op de achtergrond is de Lemelerberg zichtbaar.

Eindelijk kan nu ook het zogenaamde ‘vogeltjesland’ worden gemaaid. Dat zijn percelen waar boeren het gras laten groeien tot na 15 juni. Nu dus met een week vertraging lijkt het er op dat het toch goed gaat komen. De meeste vogels hebben gebroed en hun jongen zijn al vliegvaardig. Dat maakt niet alleen de vogels blij, maar ook de boeren, die subsidie krijgen als beloning voor het wachten met maaien.

Helemaal gerust zijn de boeren er nog niet op. De ondergrond is nog steeds erg vochtig en het zou wel eens langer dan normaal kunnen duren om het lange en zware gras te drogen. Vervolgens moeten de zware vrachten met balen nog wel van het land kunnen, zonder vast te komen zitten in de drassige grond. Voor nu ziet het er goed uit en met een beetje vertrouwen in de weersvoorspellingen moet het gaan lukken!

Tekst: Wim de Jonge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *