Groot muzikaal nieuws: Vjenne goes Vienna!

Onder dit motto staan er grote dingen te gebeuren voor de inmiddels al meer dan honderd jaar jonge Vriezenveense Harmonie. Eén van de muzikanten wist heel creatief om te gaan met Vjenne, zoals Vriezenveen bij de eigen bewoners wordt genoemd, en kwam op Vjenne goes Vienna!. Deze slogan staat misschien wel voor het mooiste cadeau dat de muzikanten van deze muziekvereniging elkaar kunnen geven. Met een bezoek volgende maand aan Wenen, de hoofdstad van de muziek, zetten ze straks niet alleen de harmonie, maar ook Vriezenveen op de internationale muziekkaart.

Als de Vriezenveense Harmonie een uitdaging aangaat, dan gaan ze er ook voor. In 2013 was de Concertreis naar Sint-Petersburg al een hoogtepunt en vooral een logistieke uitdaging. De reis naar Wenen is vooral een hoogtepunt voor de muziekbeoefenaars zelf. Optreden in de Hermitage is fantastisch en heel uniek, Daarna is op die locatie door politieke omstandigheden geen buitenlands (amateur-)orkest meer gesignaleerd. Een optreden in de Goldener Saal van de Musikverein in Wenen is vooral muzikaal gezien nog een toontje hoger op de toonladder.

Eind 2018 is een speciale stichting opgericht en aan het werk gegaan om in 2020 een prachtig en vooral een onvergetelijk eeuwfeest te gaan vieren. De plannen groeiden de stichting bijna boven het hoofd. De presentatie van de documentaire, het nieuwjaarsconcert en de tentoonstelling konden nog doorgaan. Toen verstoorde Corona het eeuwfeest. Gezien het overvolle programma bleek dat een klein gelukje bij een groot ongeluk te zijn. Iedere keer als de teugels weer konden worden gevierd, werd de draad weer opgepakt. Afmaken waar je mee bezig was. Misschien was die mentaliteit wel de reden waarom de Vriezenveense Harmonie zonder al te veel kleerscheuren de coronapandemie heeft overleefd. Een concertreis naar Wenen stond gepland voor juli in het jubileumjaar. De organisatie vanuit Wenen heeft alles geannuleerd en de harmonie positief aan het lijntje gehouden. In 2021 was er tijd voor het grote harmoniespektakel waar meer dan 3600 bezoekers getuige van waren. In 2022 werd zeer succesvol deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en in 2023 heeft het jeugdmuziektheater kunnen plaatsvinden. In dit jaar komt de afsluiting van het eeuwfeest eindelijk in zicht.

Van 25 tot 29 juli gaat “Vjenne” eindelijk naar “Vienna”. Vijf jaar geleden begon de voorbereiding hiervoor al met een compositieopdracht van de Vriezenveense Harmonie voor de Franse componist Thierry Deleruyelle. Hij noemde zijn compositie “Keystone” geschreven voor orkest én slagwerkensemble. Die compositie was op tijd klaar, maar Corona verhinderde een goede uitvoering ervan. Het slagwerkensemble heeft zijn deel op het WMC in Kerkrade inmiddels al zeer succesvol gespeeld en het orkest speelde zijn deel tijdens het nieuwjaarsconcert in januari van dit jaar. Het gezamenlijk optreden is nadrukkelijk bewaard voor de Goldener Saal. Meer dan 90 muikanten bestijgen het podium in deze prachtige zaal, bekend van de traditionele nieuwjaarsconcerten. De wereldpremière wordt op zondag 28 juli om 15:30 uur uitgevoerd. De organisatie zal alles in beeld en geluid vastleggen. Nog een bijzonderheid waar men in Oostenrijk vast wel bij stil staat is het gegeven dat er nog nooit in het bestaan van de Musikverein een slagwerkensemble op het podium heeft gestaan. Alsof het niet niks is, wordt er ook nog deelgenomen aan een festival en geven orkest en slagwerkensemble op zaterdagavond 27 juli een groot buitenconcert op de Rathausplatz in hartje stad. Dan is er nog tijd voor een citytrip, Sachertorte, Wiener Schnitzel en veel plaatselijke bieren en wijnen. Een beetje goed gedrag kan geen kwaad voor de goede indruk, want de Vriezenveense Harmonie is op dit internationale muziekfestijn de enige vertegenwoordiger uit Nederland.

Auteur: Alfred Roelofs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *