What’s in a name? Straatnamen in Twenterand

Toen ik in de jaren negentig afstudeerde bij Prof. dr. W. Zonneveld (zeg maar gewoon Wim), hing er op zijn kamer een straatnaambordje met de tekst: “Wim Zonneveldstraat”. De professor was inmiddels al aardig beroemd in zijn vak, maar hij was nog springlevend en is pas een paar jaar geleden met emeritaat gegaan. Foutje van de gemeente Almere. Het had natuurlijk “Wim Sonneveldstraat” moeten zijn en over een wijk met straatnamen van beroemde taalkundigen heeft Almere nog niet nagedacht.

Hoe zit dat in de gemeente Twenterand? Ook hier zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen. Laten we maar eens beginnen met de “Johan van Oldenbarneveldtstraat”. U leest het goed met “dt”. Daarmee stook ik bij veel lezers flink in hun dt-trauma, Is het nu met “d” of “dt” In dit geval geen van beide. Officieel heet deze staatspensionaris met en zonder “stockske” Johan van Oldenbarnevelt. Zelfs de spellingcorrector van Word geeft deze spelwijze aan. In Amersfoort zullen ze het wel weten, Daar is hij in 1547 geboren en heeft er een keurige laan. De Johan van Oldenbarneveltlaan bevindt zich niet in de minste wijk van de Keistad. Eén schrale troost voor de gemeente Twenterand: alle mogelijke variaties worden in Nederland gebruikt. Hadden ze destijds maar een spellingcorrector op hun schrijfmachines of in hun kroontjespen…

Eindelijk heeft Derk Smoes nu ook een “straat” in Vriezenveen. Hij staat terecht al op het monument op het Manitobaplein. Er was al een Derk Smoeslaan in Almelo. Een laan geeft voor mij gevoelsmatig wat meer status. Waarom moet Derk het in zijn geboortedorp het doen met een straat? De halve Windmolenbroek heeft straatnamen die in de Elzenhoek in Vriezenveen ook voorkomen en geeft dat verwarring? Zelfs binnen de gemeente Twenterand komen dubbele namen voor. Gezien zijn biografieën en getuigenverklaringen, denk ik niet dat Derk een straatvernoeming niet belangrijk vond, maar verdient heeft hij het wel…

Wie wel enige status had, was notaris Kruisinga. Hij moet het doen met een voorlopig nog doodlopende straat. En voorletters of voornamen schijnt deze man niet te hebben gehad. J.C.M. Kruisinga heeft deze straat te danken aan de uitvinding van de witte spatborden of waren het zijn mooie tweelingdochters Victoria Virginia en Virginia Victoria? Ik denk dat het te maken heeft met zijn actieve rol in het verzet. Als verzetsleider wist hij de bezetters mateloos te tergen. En de Bevrijdingslaan is bij de meeste Vriezenveners onbekend.

Dan hebben we nog de Petersburgstraat, het Tilanusplein en gebruik vooral ’t Vjenne in plaats van Vriezenveen.

Eerst tijd om te testen of straatnamen wel of niet goed geschreven zijn. En ik zeg u, dat maakt geen f*** uit. PostNL bezorgt, (als ze dat zo af en toe eens doen) op postcode en huisnummer. En typisch Nederlands ook op huisnummer-rest.

Test: Stuur een felicitatiekaartje naar het vijfenzeventig jarig historisch museum (vooral met zo’n mooi &-teken en Janssen mag deze keer ook wel met twee keer een ‘s’).

Historisch Museum Vriezenveen, Jansen & Tilanusplein 54, 7671 CD ‘t Vjenne

Vergeet niet om er voldoende postzegels op te plakken, want dan weet Tante Pos het museum wel te vinden.

Auteur: Alfred Roelofs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *