Delta FM

Contact

Stichting Delta Media Groep
Karel Doormanlaan 3
7681 AV Vroomshoop
Tel. secretaris: 06-50476487
E-mail: info@deltafm.nl
Website: http://www.deltafm.nl

Frequenties

Ether frequentie: 105.3 MHz

Kabel frequenties:

ProviderType ontvangstKanaal / frequentie
CaiwayTVkanaal 66
CaiwayDigitale radiokanaal (1) 752
KPN / Telfort / XS4ALLTVkanaal 1310
KPN / Telfort / XS4ALLDigitale radiokanaal 1010
T-MobileTVkanaal 787
T-MobileDigitale radiokanaal 2097

Historie

Etherpiraten vormen een vereniging, oprichting L.O.V.

De vereniging, met 42 leden, had als doel “… de zendamateurs te verenigen”. Ook betekende dit dat de wildgroei van allerlei etherpiraten tegengegaan moest worden. De vereniging kreeg de naam L.O.V. Deze letters stonden voor Lokale Omroep Vereniging. Later werd dit Lokale Omroep Vroomshoop-Den Ham. Uit de oprichtersakte van 21 december 1981 valt op te maken dat Gerrit-Jan Zandbergen de eerste voorzitter was en dat hij werd bijgestaan door secretaris Jannie van Dijk en Gerard Meijerink als penningmeester.

Men zond voornamelijk uit op de etherfrequentie rond de 88.4 FM of 104.0 FM. Alle uitzendingen kwamen vanaf één locatie uit een caravan die op een stuk landgoed stond aan de Bakkersweg in Den Ham. De illegale uitzendingen duurden niet echt lang, want dit alles bleef niet onopgemerkt. In april 1982 was de L.O.V., na slechts 5 vijf maanden, al niet meer te horen. De toen 17-jarige Gerrit Bloemendal werd als laatste L.O.V.-piraat beboet. In tussentijd draaiden enkele L.O.V.-ers verder als discjockey van een drive in show met dezelfde naam.

Van illegale omroep naar legale omroep

Binnen een jaar werd besloten door de toenmalige bestuursleden legale radio-uitzendingen te verzorgen. Uiteindelijk kreeg dit pas zeven jaar later zijn beslag doordat én de regelgeving niet goed was ingericht voor lokale omroepen én door de laksheid van de gemeente, die maar niet de representativiteitsverklaring wilde afgeven. De L.O.V. startte destijds als legale lokale omroep voor Den Ham, Vroomshoop en Geerdijk aan de Vroomshoopseweg op de huidige FM etherfrequentie 105.3 MHz. Op de kabel was de frequentie 89.0 MHz. De L.O.V. zond alleen uit op de vrijdagavond en de hele dag op zaterdag en zondag.

Van L.O.V. naar Delta FM

In 1997 werd bekend dat de gemeente Vriezenveen een eigen lokale omroep wilde. Twee eerdere pogingen met oud-medewerkers van Radio Almelo waren om financiële redenen mislukt. Kartrekkers vanuit Vriezenveen waren Bert Kraan van het plaatselijke VVV-kantoor en de persvoorlichter van de gemeente, Floor van Dijk. De Vriezenveense gemeenteraad besloot aan het eind van dat jaar samen te gaan werken met de Vroomshoopse omroep. De L.O.V. kreeg als extra ondersteuning 10.000 gulden (4.500 euro) mee.

Streekomroep

Probleem was nu dat de naam L.O.V. de lading niet meer dekte. Bovendien was de omroep nu geen lokale omroep meer, maar een zogenaamde agglomeratie-omroep (een omroep voor meerdere gemeenten). Door een namenwedstrijd uit te schrijven onder de inwoners van beide gemeenten kwamen er vele suggesties binnen. Uiteindelijk werd met verschillende argumenten gekozen voor “Delta FM” als roepnaam. De statutaire naam werd Streekomroep voor de gemeenten Den Ham en Vriezenveen.

Delta FM op televisie: Delta TV

Hoewel radio altijd prioriteit nummer 1 was, heeft Delta FM toch de stap gemaakt en gewaagd om televisie-uitzendingen te gaan verzorgen. Televisie, zo was de gedachte, zou net als radio de inmiddels heringedeelde gemeente Twenterand (gemeente Den Ham en Vriezenveen samengevoegd) kunnen samenbinden. De testuitzendingen van Delta TV zijn op 1 augustus 2002 gestart. Twee maanden volgde de officiële start. Delta TV is voornamelijk een kabelkrant met de vaste rubrieken: nieuws, sport, agenda, gemeente en radio.

Een ‘nieuw’ hoofdstuk: de Deltapiraat

Begon de lokale omroep als ‘verenigde etherpiraten’ en wilde men piratenmuziek draaien, maar was men vanwege wetgeving gedwongen om iets anders te doen. 25 jaar later was het dan echt zover. De Deltapiraat was geboren en begon haar uitzendingen op 31 augustus 2007 om 18.00 uur. Burgemeester Helmer Koetje verrichtte de officiële openingshandeling, waarna tot 20.00 uur onder het genot van een drankje live een programma werd gepresenteerd.