Streekomroep i.o. doet “examen”

Het kan de scherpe lezer niet zijn ontgaan: een nieuwe website van drie lokale omroepen die een week lang stampvol staat met nieuws en wetenswaardigheden bestemd voor Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Twenterand. Daar moet iets bijzonders aan de hand zijn, toch? Inderdaad, u was live getuige van een “examen”! De drie lokale omroepen van voornoemde plaatsen gaan vanaf 1 januari 2025 samenwerken in één streekomroep.

Dat doen ze niet spontaan. De overheid is al langer bezorgd over de lokale omroepen en dan met name over de journalistieke kwaliteit. Die is in het algemeen ondermaats. Niet zo gek natuurlijk, want het runnen van een lokale omroep gebeurt vooral door vrijwilligers. Mensen van goede wil, zeker, maar niet altijd even deskundig en zelden journalistiek geschoold.

Na rijp Haags beraad is het plan opgevat om de 240 lokale omroepen gedwongen te laten opgaan in 80 streekomroepen. Die streekomroepen worden dan de onderste laag van ons mediabestel. De middelste laag wordt gevormd door de regionale omroepen (bij ons Oost). En op landelijk niveau werkt uiteraard de NOS. Nieuw in deze structuur is dat de drie lagen onderling nieuws gaan uitwisselen. Zwakke schakel daarbij is de laag van de lokale omroepen. Dat moeten dus streekomroepen worden die meer kwaliteit bieden dan de huidige lokale omroepen. Maar streekomroep word je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen!

De overheid wil deze ontwikkelingen financieel ondersteunen met een flinke subsidie. En om daarvoor in aanmerking te komen hebben knappe koppen een soort examenproef bedacht: zeven dagen achter elkaar moeten er dagelijks minstens 5 nieuwsberichten op een gezamenlijke site worden gezet. Nou, dat is geen eenvoudige opgave voor een vrijwilligersorganisatie. Het is juni, de vakantie lonkt en veel vrijwilligers hebben de caravan aangekoppeld of zijn met de camper de regen ontvlucht. Succes er mee! De groeten! Maak er wat moois van!

Vraag niet hoe, maar de klus is geklaard, tot volle tevredenheid van de redactie van de drie samenwerkende partijen. Het blijkt gewoon te kunnen! Deze week geldt voor NOOS, Twenterand en RTV Vechtdal dus als een toetsweek, een examen. Daarnaast moet er ook nog een uitgebreide subsidieaanvraag worden ingevuld. Alles bij elkaar gaat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de resultaten van alle deelnemende omroepen beoordelen, waarna uiteindelijk 46 streekomroepen een mooi bedrag krijgen bijgeschreven: € 250.000, -! Over twee jaar is het e bedoeling dat alle 80 streekomroepen deze jaarlikse subsidie ontvangen. Dat geld moet nagenoeg geheel worden besteed aan het professionaliseren van de eigen organisatie, zoals het aannemen van journalisten en het zorgen voor organisatorische randvoorwaarden om optimaal te kunnen presteren.

Vandaag is de laatste ’toetsdag’. En morgen zijn de hulptroepen die hebben bijgedragen niet allemaal meer beschikbaar. En zullen er aanzienlijk minder artikelen verschijnen, het is niet anders. Maar we hebben laten zien dat we het kunnen. En als straks de vrijwilligers terug zijn én we kunnen fors professionaliseren dan gaan we mooie tijden tegemoet.

Uiteindelijk zullen de luisteraars en kijkers daar natuurlijk als winnaars uitkomen! Daar doen we het voor.

Auteur: Wim de Jonge