Ommer Bissingh: jaarmarkt met lange geschiedenis

Nog even en dan is het weer zover. Voor heel veel mensen een jaarlijkse ‘must’: de beroemde Ommer Bissingh. Sinds mensenheugenis is het op de tweede dinsdag in de maand juli een drukte van belang in Ommen. Van heinde en ver komen mensen toegestroomd, de vele vakantiegangers in Ommen voorop. ‘De toevloed van menschen is voor zulk een kleine plaats verbazend groot, komende koopers en verkoopers uit zeer afgelegen gewesten hier tezamen’, zo valt te lezen in een beschrijving uit 1830. ‘De meeste huizen zijn dan als in herbergen herschapen omdat de gewone logementen op lange na niet kunnen toereiken op verblijf van de menige vreemdelingen’.

Al in 1557 is er al sprake van de Ommer Bissing, toen nog zonder ‘h’ aan het einde. De betekenis van het woord Bissing keert regelmatig terug. Er wordt gezegd dat het begrip is afgeleid van het woord bissen, wat driftig rondlopen betekent en een gangbare term was voor menig jaarmarkt. Er wordt ook gezegd dat de Bissing een verworven voorrecht is dat Ommen van de Bisschop van Utrecht heeft mogen ontvangen.

De markt vond plaats op de Voormars, dicht bij de Vecht en niet ver van het centrum. De Vecht lag dan vol met schepen die handelswaar aanvoerden. Er waren zowel dagelijkse als minder gangbare producten te koop, zoals gereedschap, linnen en vee. Ook werden er klerenkisten verkocht die de naam bissekisten droegen. Oorspronkelijk duurde de Bissing één dag, maar in de 19de eeuw werd het een driedaags festijn. Op zondagavond na kerktijd liepen de herbergen al vol. Op maandagochtend 11 uur luidde het Bissingklokje op het stadhuis, dat daar al sinds 1773 hangt, de jaarmarkt in. Hierna werden de standplaatsen van de markt verloot. Op maandagavond was de linnenmarkt, op dinsdag de jaarmarkt en op woensdag de veemarkt.

De jaarmarkt was een plek van vermaak. Naast de kermis, waren diverse publieke vermakelijkheden te zien. De Ommer Bissing had een sterke aantrekkingskracht op de jeugd. Het schoolverzuim was tijdens deze dagen aanmerkelijk hoger. In 1897 moesten enkele jongelui voor de gereformeerde kerkenraad verschijnen omdat zij tot laat in de avond op straat hadden gelopen en in een herberg waren geweest. In 1918 ging de hervormde kerkenraad nog een stap verder en vroeg aan de gemeente om geen publieke vermakelijkheden meer toe te staan. De gemeenteraad besloot op dat verzoek in te gaan. (Bron: de Canon van Ommen, Een geschiedenis in vijftig verhalen). Daarmee kwam een tijdelijk einde aan de feestelijkheden gedurende de jaarmarkt. Pas in 1954 bood de gemeenteraad, na verzoeken van kermisexploitanten, ANWB, VVV en de Vereniging van Neringdoenden, weer in beperkte mate een kermis aan op de jaarmarkt.

Voor inwoners en toeristen

Als marktplaats verloor de Bissingh na de oorlog aan betekenis: voor het toerisme nam het belang alleen maar toe. Al vele jaren werden/worden op zes woensdagen in de maanden juli en augustus activiteiten georganiseerd gekoppeld aan de jaarmarkt. Door spreiding over de hele vakantieperiode kan veel meer publiek genieten van de Bissingh. De activiteiten die overdag op een woensdag worden aangeboden staan in het teken van een thema, b.v. sport, kinderen, landbouw, paling roken. De activiteiten worden gratis aangeboden. Elke woensdagavond treden in het centrum van Ommen diverse bands op. Ook deze optredens zijn gratis te bezoeken en worden georganiseerd door de gezamenlijke horeca.

Dit jaar zal de de Bissinghbel luiden op maandagavond 8 juli. Op dinsdag 9 juli is de jaarmarkt. Daarna zijn er op de volgende data Bissinghdagen: 17, 24, 31 juli en 7, 14 en 21 augustus.

Auteur: Tiny Hoving

·