Delta Media Groep neemt beroepskrachten in dienst

Delta Media Groep (DMG), de lokale omroep van de gemeente Twenterand, heeft na een periode van intensieve voorbereiding twee vacatures opengesteld ter professionalisering van de omroep. Er is plaats voor een zakelijk leider en een journalist. Inmiddels zijn de gesprekken met de kandidaten bijna afgerond en kan er binnenkort tot benoeming worden overgegaan.

Jarenlang kreeg de Lokale Omroep alleen de financiële middelen die vanuit het Rijk beschikbaar werden gesteld. Dat is echter veel te weinig. Was vroeger een vrij simpele radiozender voldoende, tegenwoordig is er ook TV en Internet. En de apparatuur wordt steeds complexer en daarmee ook steeds duurder. Voorzitter Gerard Beukers vertelt dat ook de gemeente Twenterand zich van deze ontwikkeling bewust werd. Op basis van een bedrijfsplan heeft Delta Media Groep financiële middelen van de gemeente Twenterand kunnen krijgen om over te kunnen gaan tot investeringen en het aanstellen van personeel. In het voorjaar van 2024 zijn daartoe de eerste stappen gezet. Hij geeft aan dat er een lang traject is gevolgd en dat de gemeente Twenterand open stond voor een langdurige investering in de lokale omroep en hieraan gekoppeld de ontwikkeling tot een streekomroep.

Samen met RTV Vechtdal (Ommen en Dalfsen) en NOOS (Hardenberg) gaat Delta Media Groep een streekomroep vormen. De statuten liggen klaar om goedgekeurd te worden en per 1 januari 2025 moet het zover zijn. Bij alle drie de omroepen is de streekvorming prioriteit nummer één, maar de lokale herkenbaarheid moet natuurlijk ook aanwezig blijven.

De professionele krachten krijgen een belangrijke rol. “We willen een Lokaal Toereikend Media Aanbod,” aldus Gerard Beukers. “Dat is iets wat je alleen met professionele krachten kunt bereiken. De journalist zal plaatselijk nieuws verzorgen en ook de achtergronden van dat nieuws. We zien dat breed. De ene keer wellicht een grote brand en de andere keer de waterwinning of het kanaal”. Verder zal de nieuwkomer ook onpartijdig en kritisch het beleid van de gemeenteraad en de diverse partijen volgen. Dat kan door raadsleden na de gemeenteraadsvergadering of tijdens schorsingen te bevragen over de onderwerpen die aan de orde zijn. “We denken ook aan een politiek programma waarin politici zichzelf kunnen presenteren,” aldus de omroepvoorzitter. De professionalisering biedt grote mogelijkheden en moet vooral bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van de journalistieke taak van de omroep.

Naast de professionals blijft de inzet van vrijwilligers een belangrijke factor. “Zonder vrijwillige krachten zijn we nergens,” bevestigt Gerard Beukers. Naast andere taken ligt hier ook een belangrijke taak voor de Zakelijk Leider. Deze term suggereert alsof de Zakelijk Leider de baas is. “Maar zo werken we niet, we doen het samen” Alleen op deze manier kunnen we de Delta Media Groep een onmisbare plek in de gemeenschap geven.

Auteur: Wim de Jonge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *