“Over hoeveel jaar staan de huizen dan weer onder water?”, vraagt startende Dalfsenaar

Doormiddel van een starterslening probeert gemeente Dalfsen het makkelijker te maken voor starters om een woning te vinden. Het moeilijk kunnen vinden van een woning is niet het enige probleem waar deze groep tegenaan loopt. Jonge Dalfsenaren gaan daarom het gesprek aan met de gemeente.

Tijdens de ‘Woonwandeling’, georganiseerd door een groep studenten Journalistiek van Hogeschool Windesheim, kunnen Dalfsenaren in gesprek gaan over het woningprobleem met de wethouder wonen André Schuurman. Op de route zijn drie stoppunten waar specifieke onderwerpen besproken worden. Bij het tweede stoppunt is het de beurt aan de starters.

Kaart van de looproute van de woonwandeling

Onder water

Starter Yoeri Marsman spreekt tijdens de wandeling zijn zorgen uit over de toekomst van de huizen in Dalfsen: “Ik knijp hem een beetje voor de mensen die nu vier ton voor een gemiddeld huis betalen”, Zegt de jonge Dalfsenaar. “Tien tot vijftien jaar geleden stonden de huizen onder water, over hoeveel jaar staan ze nu weer onder water?”

“Ik begrijp je punt, de markt is gewoon oververhit op dit ogenblik”, reageert Schuurman. “Zeker als je 50.000 euro overbiedt, is de kans dat je huis een keer onder water komt te staan aanwezig.” De oplossing ligt volgens de wethouder niet alleen in het bijbouwen van woningen. “Het aantal woningen dat je toevoegt, heeft ook weer invloed op de prijs. Met die afweging moet je rekening houden.”

Starter Youri Marsman (rechts) in gesprek met wethouder André Schuurman (links)

Starterslening

Een oplossing die de gemeente kan bieden is een starterslening. Bij deze lening is het voor starters mogelijk om 35.000 euro extra te lenen, boven op het maximaal te lenen bedrag. Op deze manier moet het voor hen makkelijker worden om een woning te vinden.

Volgens Schuurman zijn er echter wel tegenstanders van de regeling. Zij zeggen dat door de lening de prijzen van de huizen alleen maar stijgen. Daar is de wethouder het niet mee eens: “Ik denk dat er heel veel mensen goed door geholpen zijn.”

Alleenstaanden

Ten slotte komen de alleenstaande starters nog aan bod. In je eentje een huis kopen is financieel uitdagender dan wanneer je dit met ze tweeën doet. Volgens Schuurman probeert de gemeente ook op dit gebied mee te denken: “We proberen voor deze groep kleinere woningen aan te bieden. Dit betekent wel dat je als alleenstaande in moet leveren op je wooneisen. Je krijgt dan misschien niet de gewenste hoeveelheid ruimte.”

“Uiteindelijk ben je als alleenstaande ook aangewezen op loting”, vult hij aan. “We proberen als gemeente zoveel mogelijk te kijken waar we kunnen helpen, we hebben alleen niet invloed op alles.”

Auteur: Efraïm van den Berg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *