Ommer wethouder klaar voor burgemeesterschap op Urk

OMMEN – Het karakteristieke vissersdorpje Urk kwam tot twee jaar terug niet altijd even positief in het nieuws. Rellen in coronatijd, drank- en drugsproblematiek en hoge brandstofprijzen waardoor de vloot stil lag, domineerden de kranten. Inmiddels is er een goede start gemaakt met de aanpak van de problemen en zijn de berichten veel positiever, mede dankzij de TV-serie URK die inmiddels het elfde seizoen beleeft. Ook de zoektocht naar de nieuwe burgemeester is voorbij: Bart Jaspers Faijer wordt met open armen onthaald als de nieuwe burgervader.

Huidig wethouder van Ommen, Bart Jaspers Faijer, zal vanaf oktober 2024 de nieuwe burgemeester worden in het Zuiderzeedorpje en het eigen Urker karakter van de bijna 22.000 inwoners echt leren kennen. In antwoord op de vraag of hij ter voorbereiding de TV-serie ‘URK’ ook heeft gevolgd zegt Jaspers Faijer: ”Neen. Ik kijk trouwens nooit televisie, wel heb ik op YouTube vele filmpjes over ‘de hele breedte’ van Urk bekeken.”

Het ambt van burgemeester in plaats van wethouder zal wennen worden. In Ommen en voorheen Staphorst hadden de inwoners een betrokken, sociale en empathische wethouder aan hem. Op de vraag of dat een goede leerschool was om nu de stap naar burgemeester te maken, zegt Jaspers Faijer: “Inderdaad is burgemeester een andere rol dan wethouder; je bent niet bezig met inhoudelijk-politieke onderwerpen zoals wethouders. Een burgemeester behoort bezig te zijn met openbare orde en veiligheid, de kwaliteit van bestuurlijke besluitvorming in raad en college, het boegbeeld, ambassadeur zijn van de gemeente en met -niet in het minste- de burgervaderrol. Ik heb een hele goede leerschool gehad: eerst een bestuursperiode in Staphorst en daarna 6 jaar Ommen. In Ommen ben ik tot bloei gekomen om het zo maar eens te zeggen; ik heb alle ruimte gekregen van collega’s, raad en ambtelijke organisatie om zowel binnen als buiten de gemeente Ommen bestuurswerk te mogen verrichten en me te ontplooien en daar ben ik allen zeer erkentelijk voor. Ik kijk dan ook met genoegen en dankbaarheid op het werk in Ommen terug.”

Jaspers Faijer is niet de eerste wethouder die zijn ambt en gemeente verruilde: “De gemeente Ommen heeft inderdaad eerder een burgemeester geleverd, ik denk aan de heer Klaas Smid de huidig burgemeester van Noordenveld.”

Bart Jaspers Faijer en echtgenote Jennie zullen snel naar Urk verhuizen. De vijf volwassen kinderen zijn voor een deel de deur al uit, maar ook de jongsten gaan niet mee. Daarop zegt de aankomend burgemeester: “Ja, verhuizen hoort erbij. Urk heeft een ambtswoning voor de burgemeester. Wel houden we ons huis ‘op Rouveen’ aan. Onze jongste zoon Bart –hij wordt vrijdag 23- zal thuis blijven wonen vanwege zijn werk in de bouw en de verkering. Onze jongste dochter van 19 volgt nog de opleiding mediavormgeving in Zwolle en heeft ook verkering; naar verwachting zal zij ook op Rouveen blijven wonen.”

De Ommer wethouder volgt Jan Westmaas op die als interim burgemeester fungeerde sinds het vertrek van Cees van den Bosch, die het ambt op Urk de drie jaar ervoor bekleedde. De gemeenteraad van Urk hoopt nu op minimaal 6 jaar vastigheid met Jaspers Faijer. Maar gezien zijn huidige leeftijd van 55, kan de beoogd burgemeester door volmaken van een tweede termijn zelfs tot zijn pensioen blijven.

Tekst: Roos ter Beek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *