Hardenbergs paar fietst naar de Noordkaap en weer terug

Op de fiets naar de Noordkaap! Niet direct een suggestie waar iedere vakantieganger meteen enthousiast van wordt. Maar Bart Nijstad en Watsina Dijkstra uit Hardenberg hebben er hun zinnen op gezet. Met een week vertraging door een medisch ongemak van Watsina, zijn ze half juni vertrokken. Op hun peperdure fietsen beladen met alles wat je zoal nodig hebt, inclusief kampeerspullen, willen ze eerst in vier of vijf etappes naar Kiel. Daar op de boot naar Oslo en dan begint het pas echt: op naar de Noordkaap! Maar het weer werkt niet erg mee en dat is niet het enige. De knie van Watsina wil ook niet meewerken. Na twee dagen houden ze de gietende regen voor gezien en stappen in Bremen op de bus naar Kiel. Meteen een kleine inhaalslag van de verloren tijd in de aanloop van de reis. In Kiel neemt Bart de tijd om het knieprobleem van zijn partner te onderzoeken. Hij ontdekt dat er een plaatje meer op haar trappers is gemonteerd, waardoor de afstelling niet juist is. Zou dat het zijn?

Dan varen ze per luxe veerboot naar Oslo. Het interieur van de boot doet vermoeden dat ze in Dubai in een hotel zijn, de prijzen van de alcoholische versnaperingen trouwens ook.

Oslo in de ochtend. Majestueuze aankomst in het lange, met lage rotsen omgeven fjord. Geen uitgebreide sightseeing in de stad, nee, het gaat echt beginnen! De knie van Watsina lijkt weer aardig in orde en dat is goed om te weten met een kleine 2000 km voor de boeg. Het is vooral Watsina die zich vooraf met de routeplanning heeft beziggehouden. Fietspaden zijn in Scandinavië nauwelijks aanwezig. In Nederland zijn we op dat punt buitengewoon verwend. De tocht voert dus veelal langs secundaire wegen, soms asfalt, vaak ook grind- en zandwegen. En snelwegen. Niet leuk als grote vrachtwagens vlak langs je heen scheuren…

Het weer is prima om te fietsen. En vrijwel altijd is het genieten geblazen. Wat een uitzichten! Wat een rust! Heerlijk, vakantie! En de knie is weer helemaal in orde! Dat is maar goed ook want na Lillehammer wachten er verderop pittige bergetappes zoals bij Dovre.

Onderweg maken ze met enige regelmaat gebruik van hutten om te overnachten. Zeker wanneer de spullen zijn natgeregend is een droge slaapplek wenselijk. Vaak is er eenvoudig kookgerei aanwezig en ook dat is makkelijk.

En zo zijn beide avonturiers op de langste dag Trondheim gepasseerd, zo’n 500 km boven Oslo. Ze hebben de gang er lekker in en rijden elke dag zo’n honderd km. Nog pakweg twee of drie weken, in de tweede week van juli, dan is hopelijk het keerpunt Noordkaap bereikt. Wordt vervolgd!

Auteur: Wim de Jonge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *