RTV Vechtdal brengt streekeigen Ochtendgymnastiek op tv

Een nieuw hoogtepunt in de nog jonge geschiedenis van RTV Vechtdal: zojuist is bevestigd dat zowel Dalfsen als Ommen elk een bijdrage van € 3000,- leveren aan de vervaardiging van een tv-programma dat ouderen moet stimuleren tot beweging in de vorm van ochtendgymnastiek. Zowel de stichting “Samen Fitter Verder” in Ommen als “Saam Welzijn” in Dalfsen waren erg enthousiast over het project en besloten beiden om dit initiatief met een financiële bijdrage te steunen. In totaal zullen er tien afleveringen van ongeveer een kwartier worden opgenomen op bekende locaties in en om Dalfsen en Ommen. Zo wordt het voor de ouderen herkenbaar en streekgebonden en dus erg aantrekkelijk.

Naast de gymnastische oefeningen voor de algemene fitheid zal er in alle afleveringen ook aandacht worden besteed aan valpreventie. Veel ongelukken met ouderen gebeuren in de huiselijke omgeving, waarvan sommigen zelfs met dodelijke afloop. Door aandacht te besteden aan het voorkomen van vallen kunnen in verschillende situaties botbreuken of andere kwetsuren worden vermeden.

De opnamen voor deze tiendelige reeks gaan deze zomer plaatsvinden en zullen vanaf 1 oktober dagelijks op werkdagen worden uitgezonden via de tv-kanalen van RTV Vechtdal. De tien afleveringen zullen elke twee weken worden herhaald, een jaar lang. Wie de rol van Olga Commandeur op zich zal nemen is op dit moment nog niet bekend.

“Samen Fitter Verder” stelt dit jaar in totaal €13.500,- beschikbaar voor de uitvoering van diverse projecten die aansluiten bij de ambities zoals die zijn vastgelegd in het sport- en preventieakkoord in Ommen. En in Dalfsen is zelfs een heuse beweegconsulent voor senioren aangesteld, Ingrid Slangewal. “Voldoende bewegen doet zóveel in je lichaam, het kan een goede preventie zijn voor allerlei chronische ziekten. Daarom heb ik echt een passie voor bewegen.” Zij heeft onder meer tot taak om aan valpreventie te werken in nauwe samenwerking met huisartsen, thuiszorg, verpleegkundigen, ergotherapeuten, diëtisten en fysiotherapeuten. Resultaat van al haar inspanningen zou moeten zijn dat inwoners zelf een verhoogd valrisico kunnen voorkomen door te blijven bewegen en op die manier balans, kracht en conditie op peil weten te houden.  

Auteur: Wim de Jonge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *