Veel ‘Vogeltjesland’ nog te nat om te maaien

Het is ieder voorjaar weer heel opvallend in een weidelandschap: sommige boeren zijn al in april of mei op de tractor gesprongen om het jonge voedzame gras waar de weilanden vol mee staan voor de eerste snede te maaien. Andere boeren doen helemaal niets en laten het gras tot een meter hoog groeien en zelfs bloeien tot het 15 juni is geweest. Dan gaan ook deze boeren aan het werk. Zij hebben het gras in hun weilanden laten staan en niet gemaaid om de vogels de gelegenheid te geven te broeden en hun jongen groot te brengen, voordat ze met zware tractoren het hoge gras te lijf gaan. De andere boeren hebben dan vaak al twee keer gemaaid. Zij lopen daarbij het risico dat er nesten met eieren worden platgereden of jongen in de maaier verdwijnen.

Boeren die met maaien wachten tot na 15 juni krijgen een flinke beloning voor hun groene gedrag. De overheid steunt deze boeren met een flinke subsidie per hectare. Daartoe moet vooraf een contract worden getekend met een beheerpartij zoals bijvoorbeeld Natuurmonumenten of de Vogelbescherming. Steeds vaker gaan vrijwilligers van de vogelbescherming dan met drones die zijn uitgerust met een warmtebeeldcamera het te maaien perceel bekijken. Zo kunnen nesten met jonge vogels of hazen vanuit de lucht worden opgespoord. Ook reekalveren zijn met deze moderne methode nauwkeurig te traceren.

Deze zomer zit het de boeren met het zogenaamde ‘vogeltjesland’ niet erg mee. Na de prachtige zomerse meimaand is juni tot nu toe teleurstellend verlopen. De temperatuur viel nog wel mee, maar de enorme hoeveelheden regenwater maken de weilanden ontoegankelijk voor zware machines en dus moet het maaien noodgedwongen nog even worden uitgesteld. “Er is een flinke periode met droog weer nodig voordat we het land op kunnen,” zo meldt veehouder van Dijk bezorgd. Zijn percelen zijn volkomen doorweekt en lopend door het hoge gras sopt het onder zijn laarzen. “Dat gaat nog wel even duren. En met die zware buien slaat het gras allemaal plat en dan kan het ook nog gaan verrotten,” zo klinkt het met een sombere blik.

De voorspellingen voor de korte termijn zijn nog niet direct om blij van te worden. Voorlopig blijft het nog onstabiel met dagelijks kans op buien. De vooruitzichten voor de wat langere termijn bieden wél enige hoop: eind juni wordt er meer zon verwacht en bovendien daalt de kans op neerslag naar 20 tot 30%. Daar moeten de veehouders zich dan maar even aan vastklampen…

Auteur: Wim de Jonge

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *