De uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn recent bekendgemaakt. Voor de gemeente Ommen zijn een paar opmerkelijke feiten aanleiding om een tweetal fractievoorzitters om een reactie te vragen.
De BBB werd het grootst met 1598 stemmen. Hoewel dat ruim 400 stemmen minder zijn dan bij de Tweede Kamerverkiezingen en 3000 minder dan bij de provinciale statenverkiezingen, blijven ze het goed doen in Ommen. Je zou kunnen zeggen dat ze de grootste zijn in Ommen.
NSC haalde 2000 stemmen minder dan bij de Tweede Kamerverkiezing. Nu 476 en in 2023 waren dat 2458 stemmen.
De PVV schommelde ook sterk van ruim 2300 stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen naar bijna 1200 bij de Europese verkiezingen.
De traditionele partijen zoals het CDA, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 nog ruim 2000 stemmen haalde, kreeg bij de landelijke verkiezingen 860 stemmen. Nu bij de Europese verkiezingen bijna 1400.
De PvdA was redelijk stabiel in vergelijking met de Tweede Kamerverkiezing van 2023. Toen 1019 en nu 965.
Erik Veurink, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad erkent dat de partij behoorlijke tikken heeft gehad maar er waait nu een frisse wind met fatsoenlijke politiek. Dat wordt volgens hem gewaardeerd. “Er zit weer muziek in het CDA. Wij zijn er wel blij mee. Hier in Ommen lijkt het er op dat de mensen het gekif zat zijn en dat men weer terug wil naar stabiliteit in de politiek en daar zit ook winst voor het CDA. Terugkeer naar het CDA nieuwe stijl dat we in Ommen gaan uitdragen. We gaan zaken uitzetten die er voor moeten zorgen dat ook jongeren en de dertigers en veertigers de weg (weer) naar het CDA weten te vinden. We willen dichter bij de bevolking politiek bedrijven op een normale fatsoenlijke manier maar wel scherp op de inhoud. Niet alleen woningbouw maar ook het sociale terrein en het verkeer. Voor ons is belangrijk: wat is het belang van Ommen?”
De ChristenUnie heeft 660 stemmen gehaald. De gemeenteraadsverkiezing van 2022 leverde nog bijna 1500 stemmen op. Marleen Hemstede, fractievoorzitter van de ChristenUnie reageert: “Er zijn verschillende redenen voor te noemen. Onze deelname aan de regering is duidelijk niet altijd gewaardeerd en ook de opkomst van verschillende nieuwe partijen en het niet goed uitdragen van ons programma. Onze zorg voor de schepping vinden we belangrijk en minister Adema heeft daar veel goede zaken voor geregeld. Ook voor de boeren maar dat is als ‘te groen’ opgevat. Ook het stopzetten van de samenwerking met de SGP heeft stemmen gekost. Het samenwerken in Europa op bijvoorbeeld het gebied van vrijheid en veiligheid, daar heeft de SGP voor de kiezer een andere boodschap. Duidelijk is ook dat het vertrouwd kiezen, jaar in jaar uit op dezelfde partij niet meer aan de orde is. Mensen stemmen soms op nieuwe partijen in de hoop dat die de oplossing zijn van het probleem dat ze bezig houd. Ook wij hebben een goede oplossing voor de problemen maar hebben er meer woorden voor nodig. Onze standpunten over het voetlicht brengen moet beter gebeuren. Zo vinden wij het belangrijk dat we omzien naar elkaar.”
Auteur: Piet Horinga